Levitator magnetic: cum construiesti unul acasa

Experiment simplu de levitatie magnetica

Magnetii au varii utilitati in lumea moderna: de la industrie la sisteme stereo. Una dintre cele mai populare demonstratii ale magnetismului este levitatia magnetica. Afla in continuare cum iti poti construi propriul levitator magnetic!

Levitator magnetic – cum il construiesti?

Cum construiesti un levitator magnetic? Magnetii sunt materiale sau obiecte ce produc campuri magnetice. Campul magnetic este invizibil, insa este responsabil pentru proprietatea de baza a unui magnet, si anume forta care trage asupra altor materiale feromagnetice, dar si atrage sau respinge alti magneti.

Materialele feromagnetice sunt:

 • fierul
 • otelul
 • nichelul
 • cobaltul.

Magnetul permanent este un obiect realizat dintr-un material care este magnetizat si care isi creeaza un camp magnetic propriu de durata. Cel mai la indemana exemplu de magnet permanent este magnetul de frigider utilizat pentru a prinde notite pe usa frigiderului. Materialele care pot fi magnetizate se numesc “feromagnetice”. Acestea includ elementele fier, nichel si cobalt, aliajele acestora si unele minerale care apar in mod natural (spre exemplu piatra).

Cum producem efectul de levitatie cu magneti

Un magnet poate fi facut sa produca levitarea unui alt magnet, adica sa pluteasca in aer. Poate fi facut chiar sa transporte o incarcatura. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare magnet are doi poli si polii similari se resping reciproc.

Levitatia magnetica este o demonstratie excelenta a fortelor relative a doua forte fundamentale, magnetismul si gravitatia. Desi Globul Pamantesc trage magnetul plutitor in jos, un mic magnet poate contracara aceasta tragere in jos prin magnetism si il poate face sa se ridice in aer.

Un levitator magnetic construit acasa este experimentul potrivit celor mari, cat si celor mici.

Experiment: levitator magnetic folosind 2 magneti

Tineti cate un magnet in fiecare mana. Aduceti-i aproape unul de celalalt. Daca magnetii sunt atrasi unul de celalalt, intoarceti unul dintre ei. Daca acum acestia se resping, marcati cu un marker partile care s-au respins. Astfel, veti sti ca partile marcate au acelasi pol magnetic, intrucat polii de acelasi fel se resping.

Iata cum poti obtine un levitator magnetic usor de construit folosind doar obiecte pe care le ai deja acasa!

 

Experiment simplu de levitatie magnetica
Levitator magnetic.

De ce veti avea nevoie:

 • marker
 • suport cu clema
 • 2 magneti cilindrici. Noi va recomandam magnetii neodim disc sau magnetii neodim cilindru (mai stabili in tub) de la supermagneti.ro
 • tub transparent cu o gura la fel de larga ca si magnetii
 • un obiect sau o greutate nu mai lata sau mai grea decat magnetii

Pasii pe care ii aveti de parcurs in construirea acestui levitator magnetic:

 1. instalati suportul in clema
 2. extindeti bratul clemei cat mai mult posibil pentru a va oferi spatiu de lucru
 3. reglati clema la latimea tubului
 4. puneti tubul in clema
 5. setati tubul astfel incat fundul sau sa fie putin mai mare decat latimea degetului plus latimea unuia dintre magneti
 6. asezati sarcina deasupra unuia dintre magneti, pe partea nemarcata
 7. puneti magnetul si incarcati in partea inferioara a tubului cu partea marcata in jos
 8. tineti-l cu un deget, astfel incat sa nu cada
 9. plasati celalalt magnet direct sub partea inferioara a tubului – cu partea marcata in sus
 10. scoateti degetul
 11. magnetul de pe blat va respinge magnetul din tub si il va face sa leviteze odata cu sarcina sa (cat timp nu este prea greu)

Sfaturi utile:

 • daca magnetul nu va levita cu obiectul/greutatea pe el, acesta ar putea fi prea grea
 • daca magnetul nu va levita fara greutate pe el, atunci magnetii sunt prea slabi pentru acest experiment
 • tubul este necesar pentru a impiedica magnetul care leviteaza sa “cada” de pe campul magnetic care il tine suspendat
 • daca nu gasiti suport pentru clema, puteti face un inlocuitor: taiati o gaura intr-o bucata de carton, facand orificiul sa aiba acelasi diametru cu cel al tubului. Suspendati tubul deasupra mesei pe doua gramezi de carti. Este posibil sa fie nevoie sa lipiti tubul de carton.

Nu ramane decat sa te apuci de construit cel mai simplu levitator magnetic! Si apoi sa experimentezi efectele levitatiei magnetice. Spor la treaba!

Cum te putem ajuta?

Proiectele tale sunt gata sa inceapa! Magazinul nostru supermagneti.ro este la doar un click distanta.  Aici gasesti magneti de diferite tipuri, produse magnetice, cat si accesorii care sa te ajute in utilizarea magnetilor.

Si bineinteles, sa nu uitam de partenerii nostri de la MagneticPromo.ro, care vin cu produse personalizateproduse magnetice pe comanda si fel de fel de obiecte de marketing si promovare. Acestia lucreaza cu echipamente performante, printre care si gravatorul laser Thunder Laser Nova 51.

Leave a Reply

Cerere oferta / Publicare in SEAP