Rezolvarea poluarii cu microplastic: magnetii?!

Provocarea secolului: depoluarea apelor.

Rezolvarea poluarii cu microplastic: magnetii

Particule de microplastic au ajuns in aproape fiecare ecosistem marin de pe glob, acumulandu-se din ce in ce mai mult si mai rapid. Datorita dimensiunilor foarte mici si a cromaticii variate, microplasticurile sunt usor confundate cu hrana si ingerate de animalele marine. Dar rezolvarea poluarii cu microplastic poate fi acum un proiect realizabil cu ajutorul tehnologiilor inovatoare care folosesc magneti.

Ce este microplasticul?

Oamenii produc aproximativ 300 de milioane de tone de deseuri de plastic in fiecare an. Dintre acestea, cel putin 10 milioane de tone ajung in oceane in mod direct sau prin intermediul raurilor si fluviilor. Cantitatea mentionata este echivalentul unei incarcaturi de camion de gunoi in fiecare minut.

Microplasticul reprezinta fragmente mai mici de cinci milimetri. Acestea provin direct din produsele pe care le folosim sau sunt create pe masura ce obiectele de plastic mai mari se descompun in mediu, sub actiunea razelor UV, mecanic sau chimic. In prezent, microplasticele se gasesc oriunde in mediu – au fost gasite pe fundul celei mai adanci santuri oceanice din lume si prinse in gheata arctica. Exista chiar si insule imense formate din aglomerari de plastic si microplastic. Din acest motiv rezolvarea poluarii cu microplastic devine un subiect din ce in ce mai fierbinte!

Poluarea planetei cu microplastic are acum o solutie neasteptata: magnetii.
Poluarea cu microplastic.

Ce au descoperit specialistii

Nu mai este o veste surprinzatoare faptul ca resturile de plastic degradate in microparticule ajung in toate mediile oceanice si in organismele marine. In ultima perioada, interesul pentru contaminarea cu microplastic a crescut semnificativ si este acum una dintre ingrijorarile principale in ceea ce priveste poluarea in lume. Au fost colectate mostre de apa pe o traiectorie de 4000 de kilometri in Oceanul Pacific de Est si in arhipeleagul Galapagos. Apa colectata a fost supusa unor analize menite sa determine nivelurile de poluare cu microplastic in mare. Pe langa apa colectata, specialistii au extras din ocean 16 specii diferite de pesti, calmari si creveti. Toate animalele marine erau destinate consumului uman. Particule de microplastic au fost gasite in 100% din probele de apa si din organismele marine. Predominant s-au extras particule de plastic ce aveau dimensiuni cuprinse intre 150 si 500 µm. Acesta a fost unul dintre primele rapoarte care detecteaza si cuantifica abundenta particulelor microplastice si impactul acestora asupra organismelor marine din acea regiune. Din acest motiv rezolvarea poluarii cu microplastic a devenit o cursa contracronometru.

Impactul asupra sanatatii noastre

Fionn Ferreira, un inventator irlandez, a constatat faptul ca vom avea de-a face cu microplasticele mult timp dupa ce incetam sa mai folosim plasticul. Preocupat de viitorul vietii pe Pamant, Ferreira a inceput sa cerceteze problema  si sa caute rezolvarea poluarii cu microplastic.

Produsele de ingrijire corporala contin bobite minuscule de plastic care pot scapa in mediul inconjurator prin canalele de scurgere. Odata scapate in natura, rezidurile de plastic sunt foarte greu de inlaturat.  Microplasticele se gasesc si in hainele, cosmeticele si produsele noastre de curatare. Un singur ciclu de spalat rufe poate produce in medie 700.000 de fibre microplastice. Avand dimensiuni foarte mici, aceste fibre isi croiesc drum catre rauri si oceane. Odata ajunse acolo sunt mancate de pesti si corali. Filtrarea microfibrelor este ineficienta, intrucat dimensiunile minuscule ale acestora le permite sa treaca prin sistemele de filtrare.

Conform unui studiu efectuat in anul 2018, contaminarea cu plastic poate fi gasita si in apa imbuteliata. Un procent coplesitor(93%) din cele 259 de mostre pe care oamenii de stiinta le-au examinat contin plastic.

In urma altor studii, s-a constatat ca inhalam si ingeram constant microplastice. La nivel global oamenii ingereaza in medie 5g de plastic in fiecare saptamana (echivalentul unui card de credit). Din acest motiv efectele contaminarii noastre cu microplastice sunt inca in curs de cercetare.  Substantele regasite in plastic au fost corelate cu grave probleme de sanatate. Unele dintre acestea sunt cancerul, bolile de inima, subdezvoltarea intrauterina a fatului, stresul oxidativ, inflamatia si problemele respiratorii.

Ferreira este de parere ca poluarea cu plastic este o problema de sanatate publica. Nu bem numai plasticul, ci si substantele chimice care intra in componenta acestuia. “Plasticul atrage metale grele si le aduce in organismul nostru.” spune Ferreira. Este necesara rezolvarea poluarii cu microplastic in cel mai scurt timp.

O solutie inedita: magnetii

Pe masura ce aprofunda impactul microplasticelor asupra mediului inconjurator, Ferreira a inceput sa caute modalitati de a le combate. Acesta a inventat o metoda de indepartare a particulelor de microplastic din apa folosind un amestec natural de ferofluid.

 

Rezolvarea poluarii cu microplastic este un subiect din ce in ce mai important.
Provocarea secolului: depoluarea apelor de microplastic.

La doar 12 ani, Ferreira a fost hotarat sa gaseasca o solutie pentru curatarea marilor si oceanelor de microplastice. Si-a proiectat propriul spectometru. Spectometrul este un instrument stiintific care foloseste lumina ultravioleta pentru a masura densitatea microplasticelor din solutii.

Dupa ce a observat niste scurgeri de petrol cu mult plastic prins in el, si-a dat seama ca uleiul poate fi folosit pentru a atrage plasticul. A amestecat ulei vegetal cu pulbere de oxid de fier pentru a crea un lichid magnetic (ferofluid), apoi a amestecat microplastice din sticle de plastic, vopsea si anvelope. Microplasticele s-au atasat de ferofluid. Cu ajutorul unui magnet, Ferreira a indepartat toata solutia uleioasa lasand in urma apa curata. Dupa o serie lunga de teste, s-a constatat ca metoda lui Ferreira este eficienta in proportie de 87%. Rezolvarea poluarii cu microplastic a devenit astfel un proiect fezabil, cel putin la nivel experimental.

Ferreira este in proces de proiectare a unui nou dispozitiv magnetic

Ferreira este in prezent in proces de proiectare a unui dispozitiv care utilizeaza metoda de extractie magnetica pentru a capta microplasticele pe masura ce apa curge pe langa el. Dispozitivul va fi suficient de mic pentru a se potrivi in conductele de apa pentru a extrage continuu fragmente de plastic pe masura ce apa curge prin ele. De asemenea, a lucrat la un sistem care ar putea fi montat pe nave, astfel incat acestea sa poata extrage plastic din oceane.

Rezolvarea poluarii cu microplastic: magnetii!

Cum te putem ajuta?

Proiectele tale sunt gata sa inceapa! Magazinul nostru supermagneti.ro este la doar un click distanta.  Aici gasesti magneti de diferite tipuri, produse magnetice, cat si accesorii care sa te ajute in utilizarea magnetilor.

Si bineinteles, sa nu uitam de partenerii nostri de la MagneticPromo.ro, care vin cu produse personalizateproduse magnetice pe comanda si fel de fel de obiecte de marketing si promovare. Acestia lucreaza cu echipamente performante, printre care si gravatorul laser Thunder Laser Nova 51.

Leave a Reply